"Només és un animal: violència domèstica i maltractament als animals"

Escrito por Nuria Querol i Viñas. Publicado en Violencia hacia animales-General.

nomes_es_1_animalLes campanyes de conscienciació sobre la violència domèstica i les denúncies públiques han servit perquè la gran majoria de la societat prengui consciència de l'infern que suposa el maltractament per part de la parella, pero encara hi ha aspectes força desconeguts com és el maltractament als animals dins del context de la llar.

Butlletí Un altre Sant Cugat Número 49ARTICLE "NOMÉS ÉS UN ANIMAL": VIOLÈNCIA DOMÈSTICA I MALTRACTAMENT ALS ANIMALS

El darrer 25 de Novembre es va commemorar arreu el Dia Internacional contra la Violència de Gènere, malgrat que aquesta terminologia pot crear controvèrsia i limita els àmbits d'estudi de les diverses dinàmiques de maltractament que es poden produir.

Fa més de 20 anys que es van començar a recollir evidències científiques del maltractament als animals de companyia de les dones i nens maltractats com a mitjà per a exercir poder i dominació a través del xantatge amb amenaces de tortura i mort als animals si les víctimes decidien abandonar el maltractador o es negaven a satisfer les seves exigències.

Hem de tenir en compte que, en situacions habituals, formem vincles afectius molt profunds amb els nostres animals i que aquests es poden incrementar en les situacions d'aïllament per violència domèstica ja que sovint els animals i els fills acaben sent la única font d'amor i afectes incondicionals. Fa 20 anys A USA es va començar a descriure una problemàtica força important que després hem constatat que és universal: les dones i nens maltractats es negaven a anar a llars d'acollida perquè no se'ls permetia endur-se els seus animals de companyia i, davant les amenaçes (de vegades dutes a terme) de tortura i mort als animals, preferien quedar-se a casa.

En un estudi publicat pel Departament de Justícia d'EEUU, es va comparar un grup de 100 dones maltractades amb un grup control de la comunitat, veient que el 54% de les dones maltractades referien que les seves parelles havien ferit o mort els seus animals, en comparació amb un 5% de la

mostra comunitària.

En el més gran estudi dut a terme en els majors centres d'acollida dels 50 estats de EEUU, el 86% de les dones explicaven històries d'amenaces i maltractament als seus animals. Això ha propulsat la creació de programes multidisciplinars integrals a EEUU, Regne Unit o Canadà, en què treballen de manera coordinada els serveis d'atenció a víctimes de violència domèstica, els professionals sanitaris, policies, associacions protectores d'animals, veterinaris,etc. per tal d'oferir una llar temporal als animals mentre les

dones i nens comencen una nova vida.

És, per tant, primordial, ser coneixedors d'aquest fenomen i oferir ajut i protecció a totes les víctimes de la violència domèstica, tan se val l'espècie a la que pertanyin.

nuri_big Dra. Núria Querol i Viñas

Metgessa CAP Valldoreix, Hospital Mútua de Terrassa

Investigadora del Centre de Recerca en Governança de Riscos UAB-UOC

Professora de l'Escola de Prevenció i Seguretat Integral de la UAB

Fundadora de GEVHA, Grup per a l'Estudi de la Violència Envers Humans i Animals

Membre AIUDA Associació InterUniversitària de professors i investigadors per a la Defensa dels Animals

Membre de PRODA, Professionals per a la Defensa Animal

Membre de l'American Society of Criminology, experta en crueltat als animals

Membre de l'Academy of Behavioral Profiling

Membre de l'Associació Internacional per a l'Estudi de Trastorns de Personalitat