Violència envers els animals i violència domèstica

Escrito por Sònia Pujol-L'Evolució CME. Publicado en Violencia hacia animales-General.

l’evolució 32

opinió

Davant d’un maltractament a un animal escoltem moltes vegades l’expressió, “només és un animal” . Oblidem que nosaltres també ho som, però d’una altra espècie, com també obviem un acte violent dirigit a un ésser amb capacitat per sentir. Cada any, milers d’animals  pateixen maltractaments a les seves pròpies llars de manera directa (cops, mutilació,abrasió...) o indirecta (omissió derefugi, aliment, atencióveterinària...).

Aquests actes noafecten només a l’animal que elspateix ja que el vincle existententre la violència vers els animalsi la violència exercida vers lespersones, està àmpliamentestudiat per la Psicologia,Sociologia i Criminologia.L’FBI ve aplicant des dels anys70 aquesta relació en la creacióde perfils criminals i com aindicador per a la prevenció defuturs actes violents vers lespersones (sobretot violènciadomèstica i de gènere), obtenintdades com les següents:- El 65% dels assassins en sèrieconfessen haver torturat i/o matat animals en la seva infància o adolescència.- Incidència de maltractament a animals en presidiaris per crims violents(Keller i Felthous):- Violadors 48%- Assassins 58%

Un estudi de la New JerseyPublic Child Protection Agency( Agencia per a la Protecció del Menor de New Jersey), revela que en el 88% de las famílies ons’havien maltractat nens, tambés’havien maltractat animals(DeViney, Dickert & Lockwood,1983).Alguns casos d’assassins ensèrie:- Albert De Salvo, l’estranguladorde Boston, que va matar 13dones, va confessar que quanera jove atrapava gats i gossosen gàbies i els llançava fletxes através de les reixes.- Jeffrey Dahmer, va assassinar,desmembrar i, en alguns casos,va cometre actes de canibalismeamb 17 homes. Quan només eraun nen, empalava gossos iclavava estaques a gats en eljardí de casa seva.- Eric Harris i Dylan Kleblold, quevan matar a 12 companys i ferirnealtres a l’Institut Columbine,presumien davant dels seuscompanys de com mutilavenanimals i en gaudien.En un estudi realitzat per l’FBI de36 assassins múltiples convictes,el 46% van declarar haver torturatanimals durant la sevaadolescència.En les llars on els animals sónmaltractats, les possibilitats quehi hagi algun tipus d’abús alsnens de la família o un cas deviolència de gènere, augmentenexponencialment.Segons un estudi de la NewJersei Public Child ProtectionAgency, es revela que el 88% deles famílies en les que s’haviamaltractat nens, també s’haviamaltractat animals. En el 66%dels casos, el progenitor haviamatat o ferit l’animal per inculcardisciplina al fill. (DeViney, Dickert& Lockwood, 1983)Sovint l’animal és objecte devenjança o control sobre laparells o fill. En llars abusives, del86% de dones que tenien animalde companyia, un 80%manifestaven que les sevesmascotes també eren víctimesde maltractaments. (Quinlisk,1995)Triada homicidaUn factor comú en els assassinsen sèrie és el que s’anomena,Triada Homicida. És un conjuntd’indicadors predictius de futurscomportaments que inclou:piromania, maltractamentd’animals i incontinència urinària.En un estudi realitzat aCatalunya, en el que el 24% delssubjectes estaven acusats/condemnats per delictes violentso complint sentència perhomicidi, assassinat consumat oen grau de temptativa i el 6% perviolació (de 5 a 23 víctimes peragressor), la triada complerta esva donar en un 23.5% i, nomésamb crueltat vers els animals enun 41.7%.“No tot individu que hagimaltractat animals acabarà sentun assassí en sèrie però, gairebétots els assassins en sèrie vancometre actes de crueltat ambanimals”. Dr. Randall Lockwood,psicòleg i sost-president de laHumane Society of the USA.La Dra. Núria Querol, metgessa,biòloga i especialista enCriminologia afirma que «quanels nens veuen els adults tractantals animals de manera afable irespectuosa imiten aquestaconducta en les seves relacionsamb les seves mascotes i el seuentorn».“Els assassins en sèrie, sovint sónnens que mai van aprendre quetreure-li els ulls a un cadell estàmalament”. Robert K. Ressler, exagentde l’FBISònia PujolAgent del CME i Membre dePRODA (Professionals per a laDefensa Animal) i ADEFAN(Associació per a la Defensa delsAnimals)