Núria Querol. Metgessa i biòloga

Escrito por Altaveu Sant Cugat.


“Una persona que respecta la vida i el patiment dels altres, que és empàtica, és impossible que s’ho passi bé veient com un animal mor”

nuria.i.moneteLa Núria va néixer el 23 d’agost de 1974. Ja de ben petiteta, va sentir la necessitat d’acostar-se i defensar els animals, cosa que l’ha acabat portant al Parlament de Catalunya a opinar com a experta contra les curses de braus. Té una llarga trajectòria en l’estudi de la violència envers els animals i els humans, participa en projectes d’educació humanitària i prevenció de violència, i col·labora amb entitats científiques que desenvolupen mètodes alternatius a l’experimentació amb animals. Entre les feines i activitats que desenvolupa a Sant Cugat, és metgessa del CAP de Valldoreix i membre de la Comissió de Violència de Gènere...

Ajudar els animals et ve de molt lluny, oi? 

Segons expliquen els meus pares, als 4 anys qualsevol petit cargolet o cuquet ja comptaven amb mi perquè els defensési protegís. Sentia ja la necessitat de ferlos costat i mai els vaig veure com éssers inferiors, sinó com els meus amics.

Com va evolucionar aquesta estimació i respecte?

Doncs de nena, anava amb el meu germà a un petit ‘pantà’ que llavors hi havia al costat del Pi d’en Xandri i, quan s’assecava, fèiem una mena de ‘transvasament’ perquè no se’n morís ni un animal. A
l’escola, formava part de tots els debats i activitats pro-animals i antitaurins. Ja a la Facultat de Biologia, em vaig adonar de l’experimentació amb animals i vaig decidir començar a actuar, passar a l’acció directa.

Necessitem els animals per provar fàrmacs i ajudar les persones?


No, de cap manera, hi ha mètodes alternatius i igual d’efectius. De fet, molts científics ja treballen en aquest sentit, ‘in vitro’, per exemple.

T’agraden els zoos?

No em sembla correcte treure animals del seu habitat perquè estiguin en condicions que no són les que els pertoca, en espais tan limitats.

I els circs amb animals?

Mai n’he visitat un. Estic en contra de fer servir els animals per a l’espectacle
quan ells pateixen en fer coses contra natura, que no són pròpies del seu medi natural.

Abolirem les curses de braus a Catalunya?

Per això lluitem. És molt important que més de 180 mil persones hagin signat per engegar aquest debat per abolir-les.Fa 20 anys hauria estat impensable. La societat catalana demana un canvi en aquest sentit, queda clar...

Per als seus defensors, són art, tradició...

No hi ha estètica sense ètica. A qualsevol cosa se li posa etiqueta d’art. El brau és una víctima, un ésser que és condicionat en la tortura i en l’alienació des que neix, i que mor a la plaça, que quedi clar. Tradició? És preocupant que ho sigui, perquè vol dir que fa anys que dura això...

També diuen que les curses asseguren la no extinció de l’animal i que visquin bé...
És una fal·làcia. És molt trist que no aportin altres solucions que aquesta per evitar la seva extinció. Apart, no és cert que visquin bé, ans al contrari. Un brau viu bé quan pastura lliurament al camp, i prou. La resta, és ser sotmesos a pràctiques antinatura, tortures i mort.

Són violents els braus?

Què va. Son pacífics de mena. La seva tendència natural és fugir quan se’ls provoca. Però se’ls reeduca des que són petits per a altres coses. No són predadors, ells, tenen por. Educar-los per a les curses vol dir generar-los estrés des de bon principi.

Com valores les persones a qui agraden les curses, tot el que comporten?

Una persona que respecta la vida i el patiment dels altres, que és empàtica, és impossible que s’ho passi bé veient com un animal mor. Això va lligat estretament als valors, a la forma de veure el món, la vida, d’aquestes persones. A qui no ens agraden les curses, som persones tolerants, que respectem el medi ambient, la diferència, altres cultures, tenim aquest tarannà. Això del triomf de la intel·ligència sobre la bèstia, en el fons, és tenir por a la diferència. Creuen que donar dret a algú que és diferent a ells els exclourà. I no, no és cert, els farà més rics. Aquesta és la diferència entre una classe de persones i una altra.

més informació:
www.gevha.com/
www.youtube.com

Entrevista original:
http://www.altaveusantcugat.cat/num0003.pdf


Adjuntos:
ArchivoDescripciónTamaño
Descargar este archivo (altaveusantcugat.num0003.jpg)entrevista original 159 kB
Hits: 3007
Comments   
  • Report to administrator
  •  
  •  
  • Reply
  • Reply with quote
  • Quote

# Russ » 07-11-2010 05:36

me encan me encan :) besosss-----
+2 +−
Russ
Russ