Torturar animals: primer pas dels violents indiscriminats

Escrito por Nuria Querol i Viñas.

Elsmatins_180106_MascotesUn estudi fet a Catalunya demostra que el 41,7% dels convictes per delictes violents han maltractat animals quan eren nens. Helena Garcia-Melero i Eugènia Boncompte entrevisten al Dr. Àngel Cuquerella i a la Dra. Núria Querol sobre la relació entre la violència amb animals i amb humans.
 
Mascotes
Elsmatins_180106_MascotesTorturar animals: primer pas dels violents indiscriminats
Un estudi fet a Catalunya demostra que el 41,7% dels convictes per delictes violents han maltractat animals quan eren nens.
Veure vídeo
 
Helena Garcia-Melero i Eugènia Boncompte entrevisten a:
 
Dr. Àngel Cuquerella, metge forense i professor de l'Escola Judicial
Dra. Núria Querol, Metgessa, Biòloga,membre de l'American Society of Criminology i Professora de l'EPSI
Amb la col.laboració de FAADA www.faada.org (rescat d'animals maltractats)
 
Pots felicitar al programa a: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
 

 
Les dades de l'estudi poden ser consultades al Centre d'Estudis Jurídics:
Títol

Avaluació del maltractament als animals i la violència domèstica mitjançant els qüestionaris RACA i BOAT en població medicoforense amb diagnòstic de psicopatia

Autor/a/es
Àngel Cuquerella Fuentes, Mercè Subirana Domènech, Núria Querol i Viñas, Frank R. Ascione
Resum

Dins de l’àmbit de la perillositat criminal, la crueltat amb animals en presoners com a predictor de comportament violent s’anomena des dels anys ’70 per part de l’F.B.I. Homicidal Triad (enuresi, piromania i crueltat amb animals). Kellert i Felthous (1985) van trobar que els presos homes empresonats per delictes violents tenien índexs més alts de crueltat cap a animals en la seva infantesa (25%) que un grup de control. Schiff, Louw, i Ascione (1999) estudien una mostra de 58 varons presoners i el 63,3% van reconèixer haver comès actes de crueltat amb animals. D’entre 59 homes que van cometre delictes de no agressió, el percentatge va ser del 10,5%.
L’estudi que hem realitzat es basa en una mostra de 50 subjectes, dels quals gairebé el 24% estaven acusats/condemnats per delictes greus (violents) o en fase de compliment de sentència per homicidi, assassinat o assassinat en grau de temptativa, i el 6% per violació (en quatre casos, de 5 a 23 víctimes per agressor). Es van estudiar mitjançant els qüestionaris RACA i BOAT, de maltractament i interacció amb animals, i la PCL.SV per avaluar trets psicopàtics de personalitat i conductes antisocials.
Hem obtingut una tríada enuresi-piromania-crueltat amb animals (McDonald; Querol) en un 23,5% de la mostra, amb tríada incompleta (un/dos ítems) en un 65%. Si es considera només la crueltat envers els animals com a ítem aïllat, la trobem en un 41,7% de la mostra. Una altra tríada pronòstica, com és traumatisme cranial + paranoidisme + abusos (sexuals-psíquics-físics; Pincus 2002) apareix completa en un 41% de la mostra, i és incompleta en un 70,6%.
Cal, doncs, estudiar factor predictius de la violència futura (manca d’empatia, malaltia psiquiàtrica, lesió cerebral, crueltat amb animals, trastorn dels impulsos i/o retard de la maduració esfinteriana) per tal d’entendre el fenomen de la interacció humana violenta. Les tríades descrites poden valorar-se en el món de la violència domèstica conjugal, contra els ancians, els menors, o fins i tot contra els animals, utilitzats molts cops pels violents de forma intimidatòria o manipulativa vers els altres.