Els Mossos mostren les fotos de la botiga dels animals morts

Escrito por Nuria Querol i Viñas.

Els Mossos d'Esquadra van fer públiques ahir les fotografies d'alguns dels animals que van trobar morts a la botiga Quatre Potes i d'altres que van trobar a dins, en «lamentable estat d'inanició, fruit de l'abandonament que patien».
Els Mossos mostren les fotos de la botiga dels animals morts
Redacción. 28.04.2006
Els Mossos mostren les fotos de la botiga dels animals morts

Alguns animals trobats a les gàbies.

Els Mossos d'Esquadra van fer públiques ahir les fotografies d'alguns dels animals que van trobar morts a la botiga Quatre Potes i d'altres que van trobar a dins, en «lamentable estat d'inanició, fruit de l'abandonament que patien».
Tal com va avançar 20 minutos dilluns passat, els agents van localitzar diversos cadàvers d'animals, entre els quals tres conills i dos eriçons africans, tancats a les gàbies.
27/04/2006

Agents de la Unitat Central de Medi Ambient de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra han inspeccionat recentment una botiga d'animals situada a Barcelona on van trobar diversos animals domèstics morts i d'altres en un lamentable estat d'inanició, fruit de l'abandonament que patien.

En la inspecció es van localitzar els cadàvers de tres conills i de dos eriçons africans, que no van poder sobreviure en quedar tancats a les seves gàbies o terraris.

L'actuació policial es va produir arran de la denúncia presentada per la Fundació Altarriba davant dels Mossos, en la qual s'informava que una botiga d'animals situada al centre de Barcelona restava tancada des de feia vàries setmanes i que al seu interior hi havia animals sense cap tipus de manteniment. Ràpidament, la Unitat Central de Medi Ambient d'aquest cos policial va realitzar una inspecció del local el dia 19 d'abril de 2006.

Els agents van poder comprovar només entrar a la botiga, que aquesta presentava un aspecte de total abandonament, ja que es podia observar que els articles propis d'aquests tipus de negoci (menjar, gàbies, terra higiènica...), estaven totalment desordenats i llençats per terra.

També es va observar gran quantitat d'excrements d'animals pel terra i força mosques, fet que provocava una forta mala olor que era perceptible, fins i tot, des de l'exterior del local.

Davant la possibilitat que es trobessin a l'interior del local animals, es va realitzar una inspecció acurada de totes les dependències i es va comprovar que hi havia un total de tres gats i un conill que circulaven lliurement per la botiga, una tortuga de Florida en un terrari i peixos tropicals en una peixera.

Les condicions higienicosanitàries dels animals eren molt deficients. Els gats i els conills van poder sobreviure gràcies que el seu instint de supervivència els va portar a esquinçar les bosses de pinso per a gossos i gats i així poder alimentar-se.

Durant les setmanes que van estar sense abandonats, van beure aigua de la tassa del bany de la botiga, fet que els va permetre sobreviure. Tot i això, al tractar-se d'aigua estancada, els va provocar danys estomacals.

Els gats supervivents tenien paràsits, puces, principalment, i un presentava senyals evidents en el pelatge de patir diarrea en aquells moments.

També es va observar que els animals que havien quedat tancats a les seves gàbies o terraris havien mort per possible inanició, i es van localitzar un total de tres conills i dos eriçons africans, aquests últims en avançat estat de descomposició.

Els agents que duen a terme la investigació dels fets han identificat tres persones com a presumptes responsables d'aquesta activitat i dels fets observats.

Franciso Javier TO, de 24 anys, i Marcos RG, de 29 anys, tots dos veïns de Barcelona i de nacionalitat espanyola, van inaugurar la botiga al mes de juny de 2004, i la van regentar fins al mes de febrer de 2006, moment en què van cedir el negoci a Francisco José BG de 39 anys, veí de Barcelona i de nacionalitat espanyola.

De les declaracions realitzades a aquestes persones com a imputats per la possible comissió d'un presumpte delicte relatiu a la protecció de la flora i fauna i animals domèstics, i dels testimonis recollits, es desprèn que els Srs. Franciso Javier TO i Marcos RG van deixar la gestió de la botiga en mans del Sr. Francisco Jose BG, el qual obria el local al públic de forma molt irregular i sense respectar els horaris, fins que, fa aproximadament 30 dies, ningú va aparèixer per la botiga i cap persona es va fer càrrec dels animals que van quedar al seu interior.

Els animals rescatats han estat lliurats a la Fundació Altarriba i a la Lliga Protectora d'Animals i Plantes de Barcelona per a la seva custòdia.

Els animals morts van ser traslladats a la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona, per tal de determinar les causes reals de la mort, encara que en una primera valoració, es va poder determinar que el motiu hauria estat la inanició.

Un cop finalitzin les investigacions, es tramitarà el corresponent atestat al jutjat que instrueix les diligències, el qual determinarà la possible comisió d'un presumpte delicte o falta penal, o en cas contrari, tramitar les actuacions al Departament de Medi Ambient per tal d'incoar el corresponent expedient sancionador administratiu per falta greu.


Àrea de l'Oficina del Portaveu
Barcelona, 27 d'abril de 2006
Hits: 4006

Escribir un comentario

Código de seguridad
Refescar